Els proppassats 23 i 24 d’octubre va tenir lloc el VII Congrés Internacional de l’Associació Francesa de Catalanistes a la Universitat de Perpinyà Via Domitia. Al voltant del tema “Catalunya del Nord com a cruïlla”, s’hi van aplegar més de cinquanta investigadors provinents de catorze universitats no només de la Xarxa Vives sinó també d’altres universitats franceses on s’imparteixen estudis catalans.
Després de l’acte inaugural a la seu de l’antiga universitat del segle XVIII en què va participar el director de l’Àrea de llengua i universitats de l’Institut Ramon Llull, Josep-Anton Fernàndez i Montolí, el degà de la Facultat de Lletres i Ciències Humanes de la UPVD, Nicolas Marty, el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Josep Puigbert i Punset, i el president de l’Associació Francesa de Catalanistes, Christian Lagarde, el congrés va comptar amb quaranta-una comunicacions, dues ponències i una taula rodona.
Les dues ponències van aportar enfocs molt diferents però complementaris; una a càrrec d’August Bover, en què va fer un magistral balanç de les lletres nord-catalanes des de l’Edat mitjana fins als nostres dies; l’altra a càrrec de Miquela Vaills, que ens va oferir una original visió de l’obra de Pons en clau de la cançó tradicional catalana. D’altra banda, la taula rodona ens va permetre endinsar-nos en la noció de “cruïlla”, com a generadora d’ “illes”, i això amb mirades creuades, tant des del punt de vista de la resta dels PPCC (Ernest Querol Puig), com d’Occitània (Philippe Martel), del foraster semi-integrat (Christian Lagarde) i la veu del “nadiu” (Joan Peytaví Deixona).
No cal dir que la qualitat i la varietat de les quaranta-una comunicacions van suscitar un gran interès i un constant debat entre els congressistes.
La bona organització, l’alt nivell del treballs i l’ambient que va regnar durant tot el congrés van facilitar l’intercanvi científic i personal entre els participants. Per assegurar la difusió dels treballs presentants, els organitzadors (Christian Lagarde i Martine Berthelot) n’han previst la publicació en tres volums, dos de paper (editorial Trabucaire i Premses Universitàries de Perpinyà) i l’altre en línia (REC).
El congrés va permetre que se celebrés l’Assemblea general de l’Associació Francesa de Catalanistes en la qual es va decidir que el proper congrés previst d’aquí a dos anys tingui lloc a Tolosa de Llenguadoc, amb co-organització de Fabrice Corrons i Michel Martínez Pérez.
Inauguració VII Congrés AFC