ACTA DE LA REUNIÓ ANUAL
DE L’EXERCICI 2015
FEDERACIÓ INTERNACIONAL D’ASSOCIACIONS DE CATALANÍSTICA (FIAC)

Data : novembre 2015 – març 2016
Tipus de reunió: virtual

Participants:

August Bover, president (SCLL)
Helena Buffery, vicepresidenta (A-CS)
Elisenda Marcer, tresorera (A-CS)
Immaculada Fàbregas, secretària (AFC)
Jaume Martí i Olivella (NACS)
Patrizio Rigobon (AISC)
Sophia Simon (DKV)

Ordre del dia:

1. Informe del president.
2. Informe dels representants de les diferents associacions.
3. Informe de la tresorera.
4. Votació sobre el pagament d’inscripció als col•loquis
5. Votació sobre l’ingrés de l’ACAL a la FIAC

1. Informe del president.

Com a l’edició anterior, l’August Bover ens ha fet arribar per correu electrònic el seu informe relatiu a l’exercici 2015.

Heus aquí l’informe:

Benvolguts companys i amics, vista l’experiència d’aquests dos darrers anys, en què ha semblat que no anava gaire bé fer la nostra reunió virtual de final d’any durant les vacances de Nadal, enguany hem intentat avançar-la una mica.
Un any més hem prosseguit la travessa del desert tot intentant ser útils a les nostres associacions malgrat que continuem sense comptar amb cap mena de subvenció per organitzar activitats.

En primer lloc us he d’informar que Joan Armangué ha deixat de ser membre de la junta directiva de l’AILLC i, per tant, també ha deixat de ser el representant de l’AILLC a la FIAC. Ho aprofito per agrair-li la feina feta al si de la federació durant aquests anys. He demanat a Antoni Ferrando i Lídia Pons, president i secretària de l’AILLC, respectivament, que ens facin saber qui serà el nou epresentant de la seva associació i n’espero la resposta.
D’altra banda, i com ja sabeu, vaig fer gestions per tal de saber si una federació com la nostra podria obtenir algun ajut de la Unió Europea. L’equip de l’eurodiputat Josep M. Terricabras em va fer saber que la UE no preveu ajuts per a associacions, però sí ajuts per a accions concretes. De manera que les diferents associacions d’àmbit europeu de l’associació poden demanar ajuts puntuals per a organitzar col•loquis, per a publicacions, etc. La sol•licitud és laboriosa però em sembla que valdria la pena intentar-ho. L’enllaç on trobareu la informació és aquest: http://ec.europa.eu/culture/calls/index_en.htm
I, si no ho heu fet ja, us prego que n’informeu les vostres respectives associacions.
D’altra banda, els companys de l’A-CS vau demanar-me si l’Institut d’Estudis Catalans es podria fer càrrec de la digitalització dels primers volums de la revista “JoCS”. Ja van advertir-me que trigarien a donar-me una resposta perquè implica diferents departament de la casa. De moment no he tingut cap resposta, malgrat que els ho he recordat diverses vegades. Continuaré insistint-hi.
Com a president de la FIAC –i tal com ja sabeu-, l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina (ACAL) va demanar-me si podíem ajudar-los a legalitzar-la com a associació a Catalunya, ja que l’intent de fer-ho a Mèxic resultava complicat i molt car. Me’n vaig ocupar personalment perquè les gestions s’havien de fer a Barcelona. Va ser llarg i molt pesat, però gràcies a la col•laboració del notari Lluís Jou vam aconseguir la seva legalització. L’ACAL ha celebrat un col•loqui aquest estiu a la Universitat de Puebla (Mèxic).
Sou unes quantes les associacions que heu celebrat col•loquis enguany. Vaig participar en el col•loqui de l’Anglo-Catalan Society ja que havia de prendre part en la presentació del volum monogràfic Six Catalan Poets, de la revista poètica gal•lesa “The Seventh Quarry”, que s’hi va fer.
Com haureu vist en l’ordre del dia, i tal com vam quedar l’any passat, hem de sotmetre a votació la possible derogació de l’acord de no cobrar la inscripció en els col•loquis als membres d’alguna altra associació de la FIAC, ja que això sembla que afegeix més dificultats econòmiques a la majoria d’associacions.
També us informo que el pròxim dia 17 de desembre m’entrevistaré amb el senyor Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull. Si hi hagués alguna novetat important, us ho faria saber de seguida.
Finalment, i per tal de tenir temps de pensar-hi i anar-ho preparant, us recordo que 2016 serà el tercer any d’aquesta junta directiva i que, en la reunió de l’any que ve, caldrà renovar càrrecs i, en concret, que jo deixaré de ser el president i hauré de ser substituït.
Ho aprofito per desitjar-vos unes bones festes i un feliç any nou.
August Bover

2. Informe dels representants de les diferents associacions .

Pel caràcter virtual de la reunió, transcrivim literalment les intervencions dels diferents representants que han aportat informacions sobre les associacions respectives :

Patrizio Rigobon (AISC):

Arran del congrés, que es va celebrar a Torí el setembre passat, ha canviat, segons estableixen els nostres estatuts, la directiva. Aquest és el nou organigrama: Enric Bou (Universitat de Venècia), President; Elena Pistolesi (Universitat de Modena e Reggio Emilia), Vice-president; vocals: Gennaro Ferraiuolo (Universitat Federico II Nàpols), Simone Sari (Udine), Iban Leon Llop (Universitat de Sàsser), Lídia Carol (Universitat de Verona), Gabriella Gavagnin Capoggiani (Universitat de Barcelona). A la mateixa assemblea dels socis es va decidir organitzar el proper congrés (2018) a Sàsser i l’Alguer.

Jaume Martí Olivella (NACS):
La NACS va dur a terme el seu 15e. Col•loqui del 29 de juny a l’1 de juliol de l’any passat en el marc de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona. Va ser una trobada d’un alt nivell acadèmic que va tenir el seu aspecte més emotiu en l’homenatge realitzat a la figura del gran amic i ex-president de la NACS, en Josep-Miquel Sobrer.

Helena Buffery (ACS):
Tenim una nova presidenta de l’ACS, Louise Johnson, i el nou secretari és el Jordi Cornellà, de Glasgow; nomenaran un nou representant a la FIAC durant la propera reunió. Encara s’han de confirmar les dates del congrés anual; només es pot avançar que serà a Leeds durant el mes de novembre (probablement el segon o tercer cap de setmana). Encara es pensa organitzar el congrés de 2017 a Andorra, amb un canvi de dates, per facilitar l’assistència, durant el mes de juny.
Per altra banda, la propera conferència anual del Catalan Centre a Londres es presentarà el 10 de març, seguida d’una reunió de tots el professors de la catalanística al Regne Unit i a Irlanda l’11. El John London és el nou catedràtic i professor d’estudis catalans a Queen Mary, i ha anunciat un congrés sobre teatre el proper mes de juny.
El congrés de Glasgow va ser tot un èxit.

Sophia Simon (DKV):

L’any 2015 ha estat marcat per diversos tipus d’esdeveniments:

– El primer va ser la participació activa de tots els membres de la junta directiva del DKV al “Romanistentag” a la Universitat de Mannheim, 26-29 de juliol 2015.

– El segon va ser una reunió intensiva el 12 de desembre amb el Professor Hans-Ingo Radatz a la Universitat Bamberg, per a discutir els aspectes de contingut i organització del 25è Col•loqui germanocatalà, el “XXV. Deutscher Katalanistentag”, que tindrà lloc a la universitat de Bamberg del 21 al 24 setembre 2016. Sota el títol “La batalla de les identitats. Discursos centrífugs i centrípets als PPCC i a Europa” s’organitzaràn una secció de lingüística, una de literatura i una de didàctica.

– El Call for papers serà publicat el 15 de maig 2016.

– L’equip directiu queda constituït de: Prof. Dr. Ulrich Hoinkes (president), Dr.des. Sophia Simon (vicepresidenta), Prof. Dr. Carsten Sinner (vicepresident), Dr. Katharina Wieland (tresorera) i Bàrbara Roviró (secretari).

– Pel que fa a les col•laboracions, cal destacar el contacte amb la Red de Asociaciones Europeas de Hispanistas (RAEH), una associació que es va plantejar dins el marc d’un congrès sobre l’hispanistica europea a Lyon (Francia); el DKV va ser invitat com a representant important de la catalanistica europea. En Prof. Carsten Sinner va representar la nostra associació i ens va informar, durant el Katalanistentag, que la red té com a objetiu de facilitar la comunicació amb les institucions estatals i de millorar la formació de hispanistas a l’Europa, que inclou també els interessos de la lusitanistica i de la catalanistica. Els objectius es van formular tal com segueix:

« Los presidentes de las asociaciones reunidos en Lyon el 14 de junio de 2014 con ocasión de las Jornadas de Estudio de la Société des Hispanistes Français (SHF) se pusieron de acuerdo para sentar las bases de una coordinación de asociaciones de hispanistas europeas (español, catalán, portugués). Esta coordinación podría tomar el nombre siguiente: Red de Asociaciones Europeas de Hispanistas (RAEH). Las misiones de esta red serían: el intercambio de información con transmisión a las asociaciones nacionales; defensa del hispanismo; afirmación de ciertas orientaciones; reflexión sobre el futuro; diálogo con instancias europeas; etc. Se organizaría una reunión anual, con presencia física o virtual.
Los presidentes se comprometen a discutir esta propuesta en sus respectivas asociaciones, antes de abril 2015. »

Durant la reunió del DKV a Bochum ja s‘havia discutit detalladament sobre aquest projecte, entre altres sobre el nom previst que no representa esplícitament ni la catalanistica, ni la lusitanistica; tots eren d’accord que seria més correcte anomenar-lo “Red de Iberoromanistica“. De totes les maneres una col.laboració amb aquesta xarxa serà una possibilitat interessant per fer “més visible“ el treball de les associacions de catalanistica.

El Prof. Carsten Sinner va participar a la reunió de la red amb motiu del Congreso de Hispanistas ingleses a Bristol el 24-04 2015.

– Entre les publicacions de la part de membres del DKV a l’any 2015 cal destacar les següents :

Sinner, Carsten Katharina Wieland (eds.) (2015): Norma, ús i actituds lingüístiques. El paper del català en la vida quotidiana. Leipzig: Universitätsverlag (ELS ; 12). (ISBN 978-3-86583-970-1).
http://univerlag-leipzig.de/catalog/article/1659-Norma_s_i_actituds_linguestiques_El_paper_del_catal_en_la_vida_quotidiana

Carles Cortés / Carsten Sinner / Katharina Wieland (Hrsg.) (2015): La recuperació de la literatura en català. De la anormalitat a la normalitat. Aachen: Shaker (Biblioteca Catalànica Germànica; 12).
.

Immaculada Fàbregas (AFC):

L’any 2015 ha estat un any ric en esdeveniments per a l’AFC.

Destaquem en primer lloc la publicació del llibre Les Illes Balears : Literatura, llengua, història, arts / Les Iles Baléares : Littérature, langue, histoire, arts, sous la direction de Mònica Güell, Canet, Editions Trabucaire, collection Cultura Catalana – Travaux/Treballs, 2015. Aquest llibre és el fruit del VIè Congrés Internacional de l’Association Française des Catalanistes (AFC) « Les îles Baléares : littérature, langue, histoire, arts » que tingué lloc a la Universitat Paris-Sorbonne els dies 4 i 5 d’octubre de 2013, i fou organitzat per l’AFC i el CRIMIC (Centre de Recherches Interdisciplinaires sur les Mondes Ibériques Contemporains, Axe Études Catalanes). .

També destaquem les presentacions que es feren en el decurs de l’any 2015 de l’esmentat llibre i del llibre Els Països Catalans i la Bretanya a l’Edat Mitjana: entorn de la matèria de Bretanya i Sant Vicenç Ferrer / Les Pays Catalans et la Bretagne au Moyen-Age : autour de la matière de Bretagne et de Saint Vincent Ferrier. sous la direction de Immaculada Fàbregas, Araceli Alonso i Christian Lagarde, Canet, Editions Trabucaire, collection Cultura Catalana – Travaux/Treballs, 2014.

El 19 de febrer de 2015 es va fer la presentació d’aquest darrer a la seu de l’Institut Ramon Llull (Palau Baró de Quadres de Barcelona) amb la participació de Christian Lagarde, Antoni Espadaler i Immaculada Fàbregas. Així mateix, el dia 17 de juny es féu la presentació d’ambdós llibres a la Casa de la Generalitat de Perpinyà, amb la participació de Mònica Güell, Miquel Adroher i Christian Lagarde.

També val a dir que els dies 23 i 24 d’octubre es celebrà el VIIè Congrés Internacional de l’AFC a la Universitat de Perpinyà. Enguany es va titular “Catalunya del Nord com a cruïilla” i s’hi van aplegar més de cinquanta investigadors provinents de catorze universitats no només de la Xarxa Vives sinó també d’altres universitats franceses on s’imparteixen estudis catalans.
Després de l’acte inaugural a la seu de l’antiga universitat del segle XVIII en què va participar el director de l’Àrea de llengua i universitats de l’Institut Ramon Llull, Josep-Anton Fernàndez i Montolí, el degà de la Facultat de Lletres i Ciències Humanes de la UPVD, Nicolas Marty, el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Josep Puigbert i Punset, el president de l’Associació Francesa de Catalanistes, Christian Lagarde i Martine Berthelot, co-organitzadora, el congrés va comptar amb quaranta-una comunicacions, dues ponències i una taula rodona.
Les dues ponències van aportar enfocaments molt diferents però complementaris; una a càrrec d’August Bover, en què va fer un magistral balanç de les lletres nord-catalanes des de l’Edat mitjana fins als nostres dies; l’altra a càrrec de Miquela Vaills, que ens va oferir una original visió de l’obra de Pons en clau de la cançó tradicional catalana. D’altra banda, la taula rodona ens va permetre endinsar-nos en la noció de “cruïlla”, com a generadora d’ “illes”, i això amb mirades creuades, tant des del punt de vista de la resta dels PPCC (Ernest Querol Puig), com d’Occitània (Philippe Martel), del foraster semi-integrat (Christian Lagarde) i la veu del “nadiu” (Joan Peytaví Deixona).
No cal dir que la qualitat i la varietat de les quaranta-una comunicacions van suscitar un gran interès i un constant debat entre els congressistes. Per assegurar la difusió dels treballs presentants durant el congrés, els organitzadors (Christian Lagarde i Martine Berthelot) n’han previst la publicació en tres volums, dos de paper (editorial Trabucaire i Premses Universitàries de Perpinyà) i l’altre en línia (REC).

El congrés va permetre que se celebrés l’Assemblea general anual de l’Associació Francesa de Catalanistes en la qual es va decidir que el proper congrés previst a l’octubre de 2017 tingui lloc a Tolosa de Llenguadoc, amb co-organització de Fabrice Corrons i Michel Martínez Pérez.

August Bover (SCLL):

Heus aquí les activitats que s’han dut a terme :

– Cicle de conferències sobre llengua i literatura (UB i UAB, maig 2015)

– Organització, amb la Societat Verdaguer, de les X Jornades d’Intercanvi Cultural, que van tenir lloc per terres occitanes del 10 al 12 d’octubre de 2015.

– Trobada i constitució (Barcelona, novembre de 2015) d’un nou grup de treball dins la SCLL: Grup de Recerca en Lectura i Literatura per a Infants i Joves.

– XI Jornades del Grup d’Estudis Etnopoètics (Andorra, 13-14 de novembre de 2015).

– Organització, amb la Societat Catalana d’Estudis Històrics i la Societat Catalana de Musicologia, d’una jornada sobre Els visigots a Catalunya (IEC, 18 de novembre de 2015)

– Edició dels volums 9 (Raons de futur) i 10 (Saviesa i compromís. Nou entrevistes a Josep Massot i Muntaner) de la col•lecció Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura.

– Publicació del volum 26 (2015) de la revista Llengua & Literatura.

3. Informe de la tresorera.

L’Elisenda Marcer ens ha fet arribar per correu electrònic l’informe de tresoreria 2014-2015 que adjuntem a continuació:

Com a conseqüència de les retallades pressupostàries que ha patit l’IRL durant els darrers anys, la FIAC no ha comptat amb la subvenció del 2014, per tant durant el 2015 no s’ha efectuat cap transferència al compte de la FIAC per part de l’Institut Ramon Llull.

En data d’avui, 1 de febrer de 2016, al compte de la FIAC hi ha un saldo de 1.028 €

Signat,

Elisenda Marcer

4. Votació sobre el pagament d’inscripció als col•loquis.

Tal i com ho ha expressat el President al seu informe, quedava pendent la qüestió de la possible derogacíó de l’acord de no cobrar la inscripció en els col•loquis als
membres d’altres associacions de la FIAC. Després de nombrosos intercanvis entre els representants de les diverses associacions, han sortit diverses propostes que són les següents :

1. Gratuïtat d’inscripció.
2. Aplicar un cert descompte (del 30% o del 50%).
3. No aplicar cap descompte.

Comptat i debatut hem optat per unanimitat la tercera opció: conscients de les dificultats econòmiques de les associacions d’ençà de la pèrdua de subvencions, hem acordat anul•lar la proposta de no cobrar la inscripció als membres de més d’una associació que teníem vigent fins ara. Tornarem a parlar de la qüestió tan bon punt les associacions tornin a rebre subvencions.

5. Votació sobre l’ingrés de l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina (ACAL) a la FIAC

Tots els representants han donat l’acord, per unanimitat, perquè l’ACAL formi part de la FIAC.

* * *