Notícies AILLC

Març 2015

 

DESTACAT SOBRE L’AILLC

1) COL·LOQUI DE VALÈNCIA

Del 7 al 10 de juliol de 2015.

Informació general sobre el Col·loqui:

               Correu: AILLC.Valencia@uv.es

               Web: http://ocs.uv.es/index.php/AILLC/AILLC2015/index

Borses de viatge:

Convocatòria de borses de viatge per a investigadors o estudiants joves que presentin comunicació al Col·loqui de València: http://www.iec.cat/aillc

Vegeu requisits, formulari i termini en el document adjunt.

 

2) ASSEMBLEA DE L’AILLC 2015

Durant la primera quinzena de gener es va enviar per correu ordinari a tots els socis:

1) La convocatòria de l’Assemblea general de l’AILLC, que tindrà a lloc a València el dia 9 de juliol de 2015 a les 17’30 h. a la Sala d’Actes Manuel Sanchis Guarner, de la Facultat de Filologia, Comunicació i Traducció de la Universitat de València.

2) La comunicació de càrrecs de la Junta de Govern que quedaran vacants, per tal que els socis puguin presentar propostes. En la mateixa comunicació figura la crida per a presentar propostes per a la seu del XVIIIè Col·loqui, de l’any 2018, que, per tradició, ha de correspondre a un lloc de fora de l’àmbit geogràfic de la llengua catalana; un representant acadèmic de cada Universitat presentada com a seu ha d’avalar la proposta.

 

MEMBRES DE L’AILLC TRASPASSATS

Hem de lamentar la defunció del senyor Carles Miralles i Solà.

 

DISTINCIONS A MEMBRES DE L’AILLC

El senyor Joan Veny Clar ha estat guardonat amb el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

 

Sumari

SESSIONS DE TREBALL

1) XX Jornada de Sociolingüística d’Alcoi 2015: Comunicació i política lingüística

2) 1st International Symposium on Language Attitudes toward Spanish, Portuguese, and Related Languages (LASPRL2016)

3) Crida d’articles per a la revista Llengua, societat i comunicació: “Cervell i llenguatge” (2015)

4) XXX Congreso Internacional de la Asociación de Jóvenes Lingüistas

PREMIS I AJUTS

1) Base de dades de la Institució de les Lletres Catalanes sobre PREMIS LITERARIS
2) Premis literaris d’Òmnium Catalunya Nord

3) Premi Internacional de Filologia Catalana “Joan Solà”

4) 17é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular

5) II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin

6) Beques “MAEC-AECID de Cooperación Universitaria y Científica para el Desarrollo”

7) Premi Literari Miquel Arimany PREMI DE POESIA 2015

ALTRES

PUBLICACIONS

 

SESSIONS DE TREBALL

 

1) XX Jornada de Sociolingüística d’Alcoi 2015: Comunicació i política lingüística 

Alcoi, 27 i 28 de març de 2015

 

Lloc

Universitat Politècnica de València. Campus d’Alcoi

Sala de graus Roberto García Payá

Edifici de Carbonell, plaça de Ferrándiz i Carbonell

03801 Alcoi

 

Objectiu

L’objectiu de la XX Jornada de Sociolingüística d’Alcoi és debatre sobre la comunicació i la política lingüística. La comunicació en el nostre àmbit lingüístic és un factor clau de la política lingüística de les llengües minoritàries i minoritzades, i especialment en l’espai audiovisual i d’Internet actuals. Aquesta comunicació evidenciarà l’existència o l’absència de polítiques lingüístiques, en territoris comparables al nostre, en contextos com l’educació, l’administració, la premsa, la política, etc.

 

Organitzen

Universitat Politècnica de València, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ajuntament d’Alcoi, Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, Centre Ovidi Montllor i Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià

 

Col·laboren

Universitat d’Alacant, Universitat de València, Universitat Jaume I i Universitat Miguel Hernández d’Elx

 

Informació i inscripció

www.upv.es/josociol

www.facebook.com/josociol

 

2) 1st International Symposium on Language Attitudes toward Spanish, Portuguese, and Related Languages (LASPRL2016)

Fort Wayne, Indiana (Estados Unidos), del 8 al 9 de abril de 2016

Entidad Organizadora: Indiana University-Purdue University, Fort Wayne

 

El simposio estará exclusivamente dedicado al tema de las actitudes lingüísticas ante el español, el portugués y las lenguas con las que éstos comparten territorio. A lo largo de 50 años de investigación en el tema de las actitudes lingüísticas, la contribución de los sociolingüistas hispano y lusohablantes ha sido significativa cuantitativa y cualitativamente. Este simposio nos dará la oportunidad de ponernos al día personalmente en cuanto a la situación de nuestra subdisciplina y a la vez perfilar los caminos a seguir en el futuro próximo. Aceptamos tres tipos de trabajos:
– Presentación oral (uno o más autores, 20 minutos más 8 minutos para preguntas y respuestas)
– Panel (máximo de tres panelistas, 1 hora)

– Póster. Por favor enviar resúmenes de un mínimo de 300 palabras y un máximo de 500, en español, portugués o inglés. La recepción de resúmenes la administrará la herramienta electrónica “Easyabs” de LinguistList:

http://linguistlist.org/easyabs/lasprl2016

Inscripción al simposio:
Antes del 1 de setiembre: US$ 200
Después del 1 de setiembre: US$ 230
Estudiantes/Jubilados: US$ 130

El precio de la inscripción incluye desayuno, almuerzo y café/refrescos durante los dos días del simposio.

Área temática: Sociolingüística

Contacto: Talia Bugel bugelt@ipfw.edu

Plazo de envío de propuestas: hasta el 30 de abril de 2015
Notificación de contribuciones aceptadas: 30 de junio de 2015

Lengua(s) oficial(es) del evento: Spanish, English, Portuguese

[Informació extreta de la web d’Infoling:

http://www.infoling.org/informacion/C792.html ]

 

3) Crida d’articles per a la revista Llengua, societat i comunicació: “Cervell i llenguatge” (2015)

Número 13: “Cervell i llenguatge” (2015)

Llengua, societat i comunicació (http://revistes.ub.edu/index.php/LSC) és una revista electrònica de periodicitat anual que té l’objectiu de difondre treballs centrats en la interfície entre llengua i societat. La revista té la voluntat expressa de transferir el coneixement interdisciplinari entre llengua i societat a la comunitat científica i també a la societat. D’acord amb aquest objectiu, el propòsit central de la revista és presentar diferents estats de la qüestió sobre diferents connexions entre la llengua i la societat en un sentit ampli. Per aquest motiu, els articles estan escrits per a un públic no expert (estudiants de graus i màsters, investigadors d’altres àrees de coneixement, etc.).

El tema previst per al proper número de la revista és cervell i llenguatge. Podeu enviar els articles seguint les indicacions de l’enllaç següent:

http://revistes.ub.edu/index.php/LSC/about/submissions#onlineSubmissions

 

4) XXX Congreso Internacional de la Asociación de Jóvenes Lingüistas

La Asociación de Jóvenes Lingüistas, creada en Barcelona en 1992, está compuesta por becarios de investigación, doctorandos y, en general, miembros de las facultades de Filología y otras personas que se dedican a la investigación del lenguaje aún no doctorados, tanto del ámbito nacional como del internacional.

De acuerdo con sus estatutos, la asociación organiza cada año un congreso internacional, que supone la ocasión excepcional para el intercambio de saberes lingüísticos, la exposición de proyectos de investigación y la presentación de los resultados alcanzados en los respectivos estudios.

La edición del XXX Congreso Internacional de la Asociación de Jóvenes Lingüistas se celebrará los días 7, 8 y 9 de octubre de 2015.

 

PROGRAMA

Durante los tres días, el programa contará  con alrededor de 130 comunicaciones tanto en español como en inglés, organizadas según líneas temáticas, además de conferencias plenarias a cargo de las principales figuras de la Lingüística y de la Lengua española.

 

Conferencias plenarias confirmadas

Guillermo Rojo: distinguido lingüista español, catedrático de la USC y miembro de la RAE (asiento N)

DESTINATARIOS

El único requisito para poder participar en el congreso es no estar en posesión del título de doctor. Por tanto, los principales destinatarios son: doctorandos, becarios, profesores, investigadores, estudiantes (grado y máster)

 

COMUNICACIONES

Envío de resúmenes: el formulario para el envío de resúmenes debe enviarse antes del 30 de abril al Comité organizador a la dirección <ajl2015@fundacioncomillas.es>

 

PREMIS I AJUTS

1) Base de dades de la Institució de les Lletres Catalanes sobre PREMIS LITERARIS

El portal de la Institució de les Lletres Catalanes www.lletrescatalanes.cat incorpora un nou recurs al seu catàleg: la base de dades de Premis Literaris en Llengua Catalana, un cercador on es podrà trobar informació sobre els 2.687 premis literaris informats fins al moment, on s’inclouen tant els històrics com els vigents:

<http://lletrescatalanes.cat/ca/patrimoni-literari/base-de-dades-premis-literaris>

 

Per tal de facilitar la navegació als usuaris s’ha incorporat una pestanya que genera un llistat dels premis vigents amb la convocatòria oberta.

Durant les properes setmanes s’anirà afegint i actualitzant la informació i les bases noves que les entitats convocants i organitzadores dels diferents premis literaris en llengua catalana han fet arribar a l’adreça  <premis@gencat.cat>Aquesta adreça electrònica s’està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. , on es poden fer arribar consultes, suggeriments i noves bases de convocatòries.

2) Premis literaris d’Òmnium Catalunya Nord

Seran atribuïts durant la Nit de Sant Jordi el 30 d’abril 2015 al Palau de Congressos de Perpinyà.

Com cada any, Òmnium Catalunya Nord organitzarà la seva vesprada literària de la Nit de Sant Jordi. Serà el 30 d’abril 2015, a partir de 20 h, al Palau de congressos de Perpinyà. Diversos premis seran concedits. Les persones que desitgen presentar una obra poden, des d’ara, consultar les bases i obtenir les informacions indispensables a la pàgina web d’Òmnium Catalunya Nord à l’adreça següent:

http://www.omnium-catnord.cat

Es pot participar als premis següents :

– Premi Catalunya Nord

Dotat amb 3.000 euros per l’Institut d’Estudis Catalans. Estudis, treballs o documents per a l’ensenyament del català a qualsevol nivell i pel coneixement de Catalunya Nord o de qüestions que l’afecten; l’extensió de les obres presentades serà d’un mínim de 100 pàgines.

– Premis Joves Escriptors

Dotats amb 1.500 euros pel Consell General dels Pirineus Orientals (reservat a alumnes de Catalunya Nord). Escoles Primàries (500 euros): narració de 2 a 3 pàgines de tema lliure, amb o sense il·lustracions. Col.legis i Liceus (500 euros cada u): narració de 3 a 6 pàgines de tema lliure, amb o sense il·lustracions.

– Premi Francesc Català de poesia

Dotat amb 900 euros per Òmnium Cultural Nacional. Podran postular a aquest premi obres de poesia de tema lliure. L’extensió del conjunt de l’obra serà de 5 a 8 pàgines.

– Premi Narració per a Infants

Contes per a infants, dotat amb 200 euros per la Vila de Perpinyà. Premi destinat a recompensar una narració de tema lliure, amb o sense il·lustracions, adreçada a joves de 6 a 12 anys d’edat. L’extensió de les obres presentades no haurà d’excedir 6 pàgines. L’obra guanyadora serà publicada per la Vila de Perpinyà i distribuïda a totes les escoles bilingües de la ciutat. Totes les obres presentades han d’ésser inèdites, no presentades a d’altres concursos, sense compromisos d’edició i redactades en llengua catalana.

– Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers

Dotat amb 1.200 euros per la Casa de la Generalitat de Perpinyà. Els treballs que optin a aquest premi podran ser articles o treballs en suport paper (premsa professional, publicacions d’àmbit associatiu, institucional, universitari, etc.), treballs de ràdio, treballs de televisió, treballs de premsa digital (en totes les modalitats existents). Els treballs hauran d’haver estat publicats, emesos o difosos en un període comprès entre l’1 d’abril de 2014 i el 31 de març de 2015.

L’adreça d’enviament és Òmnium Catalunya Nord 23, avinguda del Liceu 66000 Perpinyà.

3) Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana “Joan Solà”

Quarta edició 2016: Fonètica descriptiva, fonologia, ortoèpia, morfologia).

Premi per a un treball de recerca inèdit d’una extensió màxima de 200 pàgines; termini per al lliurament d’originals: 31 de desembre de 2015.

Vegeu document adjunt 

4) 17é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular

Edicions del Bullent i el Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València convoquen el 17é Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.
Es premia obra inèdita de divulgació de la cultura popular, entesa en sentit ampli, incloent tant la cultura popular tradicional com l’actual. L’extensió és, com a màxim, de 175 fulls que s’han de presentar en 5 còpies. A la portada s’ha d’indicar que opta al premi.

Les obres s’han de presentar amb plica; en un sobre tancat adjunt, es farà constar el nom, l’adreça i el telèfon de l’autor o autora. Es podran presentar originals fins el 15 de juliol de 2015, enviant-los a Edicions del Bullent.

L’import del Premi és de 6.000 euros en concepte d’acompte de drets d’autor, després de la signatura del contracte d’edició corresponent. A més d’una escultura de Ginestar feta expressament per al Premi.
El jurat estarà format per Josep V. Aguilar i Pilar Payá (conservadors del Museu Valencià d’Etnologia), Jaume Buigues i Vila, vicepresident de l’IECMA, Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Clara Pérez (directora del Museu Comarcal de l’Horta Sud).

L’adjudicació del premi es farà el divendres 25 de setembre de 2015 a Dénia. El llibre guardonat serà editat per Edicions del Bullent, en valencià, independentment de la llengua de l’original. L’editorial té una opció preferent, durant el termini d’un mes, per a decidir la publicació de les obres no guardonades.

http://www.bullent.net/premi-bernat-capo

5) II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin

Convoca: Consorci del MUME, amb el patrocini de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona.

El premi, que parteix del caràcter transversal de l’obra de l’autor judeoalemany, té fonamentalment el propòsit de donar suport a la tasca teòrica que desenvolupen professionals vinculats amb els estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia… En tots els casos, es consideraran prioritaris els projectes que tinguin presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del segle XX. La periodicitat de la convocatòria del premi serà biennal.

Vegeu document adjunt

 

6) Beques “MAEC-AECID de Cooperación Universitaria y Científica para el Desarrollo”

 

https://www.aecid.gob.es/es/Tramites-Servicios-en-linea/becas-MAEC-AECID-Cooperacion-Universitaria/Becas_CoopUniv_2015-2016

 

La convocatòria consta de tres programes de beques:

– Beques estades i mobilitat: Estudiants de màster i doctorat, espanyols i dels països tercers objecte de la convocatòria.

– Beques estades i mobilitat: docents i investigadors doctors, només dels països tercers.

– Només Mobilitat (no estades): docents i investigadors doctors espanyols (o amb permís de residència a l’estat espanyol).

 

Termini de presentació de propostes: del 15 al 30 de març per a la sol·licitud individual, a través de la seu electrònica de l’AECID:

https://www.aecid.gob.es/login/faces/views/jaecid/login.xhtml

 

7) Premi Literari Miquel Arimany PREMI DE POESIA 2015

BASES

1a Les obres, inèdites i no guardonades en cap altre certamen, seran de temàtica lliure. Han de ser escrites en llengua catalana per un sol autor/a. Seran lliurades en format paper per quintuplicat i en format informàtic en un cd en word (només s’admetrà en cd, no són vàlids memòries usb, disquets ni qualsevol altre suport informàtic). Poden presentar-se, com a màxim, dos treballs per autor/a.

2a Els treballs presentats no han d’anar signats ni indicar el nom de l’autor/a. Les obres hauran de tenir entre 150 i 350 versos, en fulls de mida A4, escrits en lletra mida 12, i a una sola cara. Han de portar el títol a la portada. Cal adjuntar-hi un sobre tancat amb el mateix títol. Dins d’aquest sobre hi ha d’haver nom i cognoms, l’adreça completa de l’autor/a, telèfons i correu electrònic, si escau, per tal de permetre’n la identificació.

3a Els originals hauran de ser tramesos amb la indicació “per al premi Miquel Arimany” fins al 31 de maig de 2015 a l’adreça següent:

Ajuntament de les Masies de Roda

Crta. de Roda de Ter a Manlleu s/n

08510 Les Masies de Roda

4a El veredicte del Jurat, que serà inapel·lable, serà proclamat el dissabte 26 de setembre, a les 18.00 hores, en acte celebrat al monestir de Sant Pere de Casserres.

5a El premi està dotat amb 1.200 euros a compte dels drets d’autor per a l’obra guanyadora, la qual serà editada en un volum juntament amb la resta d’obres que el Jurat consideri finalistes.

6a L’organització no s’obliga a retornar els exemplars no premiats. Seran destruïts una vegada fet públic el veredicte del Jurat.

7a El fet de participar en el premi implica l’acceptació d’aquestes Bases. Qualsevol circumstància no prevista serà resolta pel Jurat d’acord amb l’entitat convocant.

8a El Jurat estarà constituït per les persones següents: Pilar Cabot, Teresa Costa-Gramunt, Miquel-Lluís Muntané i Ramon Isern com a alcalde i regidor de Cultura. Víctor Pallàs actuarà com a secretari.

 

ALTRES

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura ha publicat en línia la versió catalana i anglesa del resum de Greuges contra la llengua catalana 2010-2013.  Greuges contra la llengua catalana 2010-2013

 

PUBLICACIONS

Jaume Cabré, Les incerteses. Sobre la creació del món, Edicions del Raval-Proa, Barcelona, 2015.

Maria Teresa Cabré, Ona Domènech, Rosa Estopà, ed., Mots nous en català. Una panoràmica geolectal, John Benjamins – IVITRA – Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, 2015.

Lluís Calvo, Selvàtica, Lleonard Muntaner Editor, Palma, 2015.

Laia Climent, Maria-Mercè Marçal, veus entre onades, Editorial Tres i Quatre, València, 2015. Inclou el poemari de Carles Bau de l’Aire, Les flors del Mall.

Carles Duarte, Laura Borràs, coord., Martí de Riquer i els valors clàssics de les lletres. Vocació literària i filològica, en el centenari del seu naixement, Editorial Barcino – Institució de les Lletres Catalanes, Barcelona, 2014.

Immaculada Fàbregas, Araceli Alonso, Christian Lagarde, ed., Els Països Catalans i la Bretanya a l’Edat Mitjana: entorn de la “matèria de Bretanya” i Sant Vicent Ferrer, Edicions Trabucaire, Perpinyà, 2015.

Direcció General de Política Lingüística, II Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, col·lecció Biblioteca Tècnica de Política Lingüística, vol. 12, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de Matarranya i l’Ajuntament de Calaceit, Barcelona, 2015. Presentació d’Ester Franquesa.

Fundació Joan Brossa, Joan Brossa, poeta de la nostra terra, Institució de les Lletres Catalanes, Barcelona, 2014.

Institució de les Lletres Catalanes, Homenatge Joaquim Amat-Piniella (1913-1974), Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Barcelona, 2014. Presentació i selecció a cura de Josep Alert i Joaquim Aloy.

The Linguistic Review, 32, 1, De Gruyter- Mouton, febrer de 2015. Número especial, coordinat per Jordi Fortuny i Bernat Corominas-Murtra, dedicat a “The Locus of Ambiguity and the Design of Language”.

Salvador Oliva, Poesia i veritat, Edicions de 1984, Barcelona, 2015.

Eugeni S. Reig, El català de sempre, Edicions Bromera, Alzira, 2015.

Societat Catalana d’Estudis Clàssics, Ítaca. Quaderns Catalans de Cultura Clàssica, núm. 30, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, 2014. Tema: Tragèdia Grega: interpretació i posteritat.

Societat Catalana de Llengua i Literatura, Llengua & Literatura, núm. 25, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, 2015. Accés obert a:

http://revistes.iec.cat/index.php/LLiL/index

Societat Catalana de Terminologia, Terminàlia, núm. 10, Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, desembre 2014.

 

 

Amb la col·laboració de: